80 jaar SV Smerdiek deel 15

In het kader van het tachtig jarig jubileum opnieuw een terugblik op de historie van de club. In deel 15 gaat  het over de kampioenschappen van Smerdiek 1 en Smerdiek 2 in 1991.

Extra bijzonder maakte het gouden jubileum de kamioenschappen van beide selectieteams in het seizoen 1990/1991. Kampioenschappen van seniorenteams vinden sowieso niet heel dikwijls plaats en al helemaal niet in hetzelfde jaar én ook nog eens tijdens een kroonjaar.

Smerdiek 1 had in 1990 al de afdelingsbeker van Noord-Brabant gewonnen en eindigde toen op de tweede plek achter de ongenaakbare kampioen Chrislandia. Smerdiek had dus de ambitie om terug te keren naar de “grote” KNVB.

In de zomer van 1990 werd de Smerdiekse selectie versterkt met twee spelers die terugkeerden op het oude nest, te weten Alex v.d. Reest en Noud Hogendoorn van SPS. Nieuw in het elftal was ook Remi Potappel, die in de jaren daarvoor vooral actief was als amateurwielrenner.

Trainer Cees Stoutjesdijk kon verder beschikken over een selectie van spelers die al enige jaren met elkaar samenspeelden.


achter v.l.n.r. sponsor Martin van Damme, Ab Poot, Addy Stoutjesdijk Hzn., Corné Stoutjesdijk, Jan Schrier, Robert van Splunter, Noud Hogendoorn, Alex v.d. Reest, leider Hans de Jonge, sponsor André van Damme
voor v.l.n.r. trainer Cees Stoutjesdijk, grensrechter Cees de Jonge, Peter Franke, Hans Lindhout, Jan de Viet Gzn., Kees Lindhout Czn., Jacky o.d. Brouw, Huib Uijl, Perry Opree

De grote concurrent om het kampioenschap bleek Olympia’60 uit Dongen. Met nog twee wedstrijden te spelen stond op 20 april de thuiswedstrijd tegen Olympia’60 op het programma. En Smerdiek ging deze wedstrijd in met drie punten voorsprong (de tweepuntenregel was toen nog van toepassing). Aan een gelijkspel hadden de blauw-zwarten dus voldoende. En de wedstrijd eindigde inderdaad in een puntendeling: 1-1. Smerdiek dacht zodoende kampioen te zijn.

Eendrachtbode 25 april 1991.
PZC 25 april 1991.

In mei werd Smerdiek echter onaangenaam verrast door de KNVB, omdat het kampioenschap werd ingetrokken. Het bestuur en alle betrokkenen bij het eerste elftal waren verbouwereerd.  Het bestuur had immers al een brief van de KNVB ontvangen met felicitaties voor het kampioenschap. Ook was Smerdiek uitgenodigd voor de voorronden van het Nederlands afdelingskampioenschap. Nota bene juist toen Smerdiek in Tilburg voor dit toernooi was gearriveerd kreeg men het bericht dat de tuchtcommissie had besloten om twee strafpunten van Olympia’60, die eerder in het seizoen waren opgelegd, nietig te verklaren. Olympia’60 kwam daardoor op gelijke hoogte met Smerdiek en volgens de regels zou er een beslissingswedstrijd moeten volgen.

Eendrachtbode 30 mei 1991.

Het bestuur van Smerdiek nam daarop een advocaat in de arm en overwoog sterk om een kort geding aan te spannen. Het bestuur van de Afdeling Noord-Brabant van de KNVB stelde een compromis voor: Smerdiek behield het kampioenschap en ook Olympia’60 promoveerde naar de 4e klasse KNVB. Dit voorstel werd uiteindelijk door alle partijen aanvaard.

PZC 20 mei 1991.
Eendrachtbode 6 juni 1991.

Smerdiek 2 werd dit seizoen ook kampioen. Dat eindigde op de eerste plaats in de tweede klasse reserve van de Afdeling Noord-Brabant. Daardoor promoveerde men naar de eerste klasse reserve Afdeling.


achter v.l.n.r. Jan Schrier, Marco Kwaak, Flip Hartog, Wim Priem, Rudy Overbeeke, Nap Hage, Peter Janse, leider Tonny v.d. Hoek, coach Adrie v.d. Rhee
voor v.l.n.r. Izak Hage, Jacco Priem, Jankees v.d. Hoek, Jacky Franke, Jos Leemreijze, Gert-Jan van Ham, Peter Franke

Eendrachtbode 25 april 1991.

(R. de Viet d.d. 27/6/2021)