80 JAAR SV SMERDIEK DEEL 20

In het kader van het tachtig jarig jubileum opnieuw een terugblik op de historie van de club. In deel 20 gaat over de promoties en degradaties van Smerdiek 1 in de jaren ‘10 van de 21ste eeuw.

Zoals in deel 16 van deze serie medio augustus al is geschetst, had Smerdiek 1 in de jaren rond de eeuwwisseling de ambitie om te promoveren naar de derde klas. Maar steeds strandde men in de nacompetitie. In de jaren daarna speelde Smerdiek 1 geen rol van betekenis in de vierde klas. Maar in 2009 kwam daar verandering in.

In 2008 werd er afscheid genomen van Ruud Linders als hoofdtrainer. In de zoektocht naar een opvolger kwam het bestuur uit bij een oude bekende: Cees Stoutjesdijk. Stoutjesdijk was eerder al als speler en jeugdtrainer aan Smerdiek verbonden. Bovendien was hij tussen 1989 en 1993 ook al hoofdtrainer van Smerdiek geweest en in 1991 zelfs kampioen geworden. Na omzwervingen als trainer bij diverse clubs in de regio keerde hij dus terug op het oude nest. 

2010 promotie → 2011 degradatie
In zijn eerste seizoen (2008/09) eindigde Smerdiek nog in de middenmoot op plaats zeven. Maar in het seizoen 2009/10 werd Smerdiek 1 plotseling kampioen in de vierde klasse B. En uitgerekend in de thuiswedstrijd tegen rivaal SPS. De broers Andreas en Leander Vroegop en Leroy Pors waren dat seizoen nieuw in de selectie en bleken een meerwaarde te zijn. Voor het eerst in negentien jaar wist Smerdiek weer de titel te pakken en opnieuw met Cees Stoutjesdijk aan het roer.

   

Het verblijf in de zo begeerde derde klasse bleef echter maar tot één seizoen beperkt. Aan de degradatie zat echter een naar luchtje. Smerdiek en  SVG kregen namelijk van de KNVB vier punten in mindering door een vechtpartij in de wedstrijd tussen beide teams in Sint-Maartensdijk in februari 2011. Zonder deze puntenstraf was Smerdiek niet als laatste geëindigd en was directe degradatie ontlopen.

2014 promotie → 2015 degradatie
Na de directe degradatie in 2011 speelde Smerdiek twee seizoenen nacompetitievoetbal voor promotie, maar steeds strandde men voortijdig in de play-offs. In 2014 lukte het Smerdiek 1 wel om te promoveren en opnieuw door kampioen te worden in de vierde klas B. Maar opnieuw duurde het verblijf in de derde klas maar één seizoen.

Peter van Poortvliet was in 2012 Stoutjesdijk opgevolgd als hoofdtrainer. Onder leiding van Van Poortviet onderging de selectie een verjongingskuur en Remi van Herk kwam over van een andere club. In het seizoen 2013/14 waren Smerdiek en Rillandia verwikkeld in een ware kampioensstrijd. Beide teams eindigde uiteindelijk gedeeld bovenaan. Een beslissingswedstrijd moest daarom uitwijzen wie zich kampioen mocht noemen. Op het terrein van HSC’28 won Smerdiek deze wedstrijd met 5-2. Grote man dat seizoen was spits Sander van ’t Hof, door in de reguliere competitie 48 keer te scoren. En ook in de beslissingswedstrijd was hij met drie doelpunten heel belangrijk.

Maar bijna was de titel aan de neus van Smerdiek voorbij gegaan. Eén van de tegenstanders in de competitie, Barca, beschuldigde Smerdiek namelijk van een poging tot omkoping. Na onderzoek van de KNVB werd Smerdiek gelukkig vrijgesproken.

In het seizoen erna, 2014/15, werd Smerdiek ingedeeld in een ijzersterke derde klas met o.a. ploegen uit Zuid-Holland, zoals Hellevoetsluis, DBGC, Nieuwenhoorn en Den Bommel. Bovendien had Sander van ’t Hof Smerdiek ingeruild voor WHS. De blauw-zwarten degradeerden daardoor kansloos als hekkensluiter. 

2018 promotie → 2019 degradatie
In 2018 wist Smerdiek 1 voor de derde keer in dat decennium te promoveren naar de derde klas. En nu via de nacompetitie.

Onder de nieuwe trainer Bram Kot, die Johan Sulkers was opgevolgd in 2017, eindigde Smerdiek op plek drie in de eindstand van de vierde klas B. Daarom kwalificeerde men zich voor de nacompetitie. De play-offs waren ten opzichte van het verleden flink afgeslankt door hervormingen van de competitiepoules door de KNVB. De nacompetitie behelsde nu namelijk maar één wedstrijd: Duiveland uit. En door een 2-3 overwinning mocht Smerdiek zich weer derdeklasser noemen.

Dat Smerdiek tekort kwam voor het niveau van de derde klas bleek wel uit het seizoen daarop. Kansloos degradeerde men met negen punten achterstand op de nummer één-na-laatst opnieuw als hekkensluiter.

(R. de Viet d.d. 15/01/2022)