80 Jaar SV Smerdiek deel 5

In het kader van het tachtig jarig jubileum opnieuw een terugblik op de historie van de club. In deel 5 gaat het over de oprichting van een jeugdelftal.

Halverwege de jaren ’50 telde Smerdiek twee elftallen: Smerdiek 1 en Smerdiek 2. In 1956 kwam daar ook een jeugdelftal bij.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 8 februari 1957 verklaarde de secretaris in zijn jaarverslag dat er belangrijke stappen waren gezet met betrekking tot “jeugdwerk”. Sinds de start van het seizoen 1956/57 nam er namelijk voor het eerst een jeugdelftal van Smerdiek deel aan de competitie. Deze zogenaamde junioren speelden in de kring Bergen op Zoom.

Al in juli 1956 speelde het juniorenteam in Sint-Annaland een oefenwedstrijd tegen de junioren van WHS. Smerdiek won deze wedstrijd met 2-0.

In juni 1957 organiseerde WHS jeugdseriewedstrijden in het kader van hun 25-jarig jubileum een jaar eerder. De junioren van WHS, Vosmeer, VVV (Tholen) en Smerdiek streden om een wisselbokaal die beschikbaar werd gesteld door A.W. Levering uit Vlissingen. Levering was oud-voorzitter van de Setallandse voetbalclub en tevens erelid.

De samenstelling van het Smerdiekse team was als volgt:
Cor van Houdt, Piet v.d. Hoek, Flip Potter, Rien Kloet, Joost van Houdt, Piet van Dalen, Toon Vroegop, Leen van Driel, Piet Bout, Rinus Bout en Toon v.d. Hoek.

In het verslag van dit toernooi in de Eendrachtbode staat te lezen dat de wedstrijd tussen Smerdiek en Vosmeer de mooiste van de middag was. Vosmeer was technisch vaardiger, maar Smerdiek stelde daar veel enthousiasme tegenover. Vosmeer won met 3-1.  Vosmeer won uiteindelijk ook het toernooi.


Het jeugdelftal dat in juni 1957 deelnam aan de seriewedstrijden van WHS.
achter v.l.n.r. Rinus Bout, Piet Bout, Toon v.d. Hoek, Leen van Driel, Toon Vroegop, Joost van Houdt
voor v.l.n.r. Piet van Dalen, Flip Potter, Cor van Houdt, Piet v.d. Hoek, Rinus Kloet

De latere ereleden Louis Kampman en Kees van den Hoek waren de belangrijkste initiatiefnemers tot het vormen van een jeugdelftal. Van den Hoek was op dat moment ook in opleiding voor onderwijzer. Dit zal zeker bij hem mee hebben gespeeld.

In de beginjaren van de jeugdafdeling was het niet eenvoudig om elftallen met spelers van ongeveer dezelfde leeftijd samen te stellen. De minimale leeftijd om deel te mogen nemen aan de competitie was toen nog 12 jaar. En van secularisering was er in de jaren ’50 nog maar beperkt sprake, waardoor de kerk nog een belangrijke machtsfactor was in het dagelijkse leven in Sint-Maartensdijk. En het spelen van voetbal werd door de gereformeerde kerk afgekeurd. Veel jongens werden dan ook vanuit thuis verboden om lid te worden van de vereniging. Ook waren er nog geen leeftijdsgroepen, zoals nu (JO19, JO17 enz.). De leeftijden in het jeugdelftal konden zodoende variëren van 12 tot en met 17 jaar.

Maar dat het hebben van een jeugdelftal een belangrijke voorwaarde was voor de continuïteit van de verenging, blijkt wel uit het feit dat alle spelers van de junioren uit 1956/57 later doorstroomden naar de senioren. In de Eendrachtbode uit die jaren valt ook te lezen dat de aanvulling van junioren bij alle clubs op het eiland Tholen cruciaal was voor het voortbestaan. En wat dit betreft is er na 65 jaar nog niets veranderd.


Nieuwe generatie jeugdspelers in 1959.
achter v.l.n.r. Jaap de Rijke, Adrie Hengstmengel, Ab Klippel, Leen Oostdijk, Ad v.d. Hoek, Henk Stoutjesdijk
voor v.l.n.r. Rien den Engelsman, Piet Oostdijk, Piet Janse, Rinus v.d. Berge, Siem Schot


Jeugdelftal in 1959 in actie op het veld aan de Provincialeweg.

(R. de Viet d.d. 31/05/2021)