80 jaar SV Smerdiek deel 10

In het kader van het tachtig jarig jubileum opnieuw een terugblik op de historie van de club. In deel 10 gaat het over de opmars van Smerdiek 3 in de zeventiger jaren.

Halverwege de jaren ’70 vielen de prestaties van het derde elftal op. In vier jaar tijd werd Smerdiek 3 namelijk driemaal kampioen. Binnen een paar seizoenen speelde de derde keus dus drie klassen hoger.

1975   kampioen in de 4e klasse reserve afdeling Noord-Brabant


(bron: Eendrachtbode van 19 juni 1975).

spelers:
doelman Kees Bijl, Huib Knulst, Koos v.d. Hoek, Rien Koopman Jzn., Rien Koopman Lzn., Piet Bazen, Ton v.d. Spiegel, Chris Koopman, Cor v.d. Hoek, Adrie van Hemert, Jacky Hoek, Wim Gravensteijn

1976   kampioen in de 3e klasse reserve afdeling Noord-Brabant


(bron: Eendrachtbode van 29 april 1976).

spelers:
doelman Kees Bijl, Adrie van Hemert, Adrie v.d. Rhee, Piet Polderman, Piet Bazen, Huib Knulst, Chris van Hemert, Sjacco Bliek, Wim de Viet, Ton v.d. Spiegel, Johan van Houdt, Koos v.d. Hoek, Jaap van Houdt, Henny Zwagemaker, Geert van Ham, Rien Koopman Jzn.

1977 (bijna kampioen)

In 1977 was Smerdiek 3 ook bijna kampioen geworden, maar een beslissingswedstrijd tegen Chrislandia 2 hield hen toen van de titel af.

Het werd op 7 mei 1977 een gedenkwaardige wedstrijd op neutraal terrein bij VVC’68 in Halsteren. Er was zelfs een arbitraal trio van de KNVB aanwezig.

Na 51 minuten te hebben gespeeld, en bij een 1-0 voorsprong van Smerdiek, liep de wedstrijd uit de hand. In het zestienmetergebied van Smerdiek maakte een speler van Chrislandia hands. De scheidsrechter kende daarom een vrije trap toe aan Smerdiek. Toen Smerdiek-doelman Kees Bijl deze wilde nemen, werd de scheidsrechter geroepen door zijn assistent. Deze had een handsbal van een Smerdiek-speler waargenomen. De scheidsrechter kwam op zijn beslissing terug en kende Chrislandia een strafschop toe. Vanzelfsprekend leidde dit tot grote woede bij Smerdiek. Zelfs de spelers van Chrislandia waren verbaasd. De scheidsrechter en grensrechter werden vervolgens belaagd door boze spelers van Smerdiek. Chrislandia scoorde de penalty. De scheidsrechter vond de sfeer echter te grimmig om door te spelen en staakte de wedstrijd. Smerdiek voelde dit als een groot onrecht.

Een week later werd in Halsteren het restant afgewerkt. Smerdiek trok uiteindelijk aan het kortste eind, want Chrislandia won met 3-2. Maar een seizoen later werd Smerdiek 3 alsnog kampioen.

1978   kampioen in de 2e klasse reserve afdeling Noord-Brabant


achter v.l.n.r. Piet de Jonge, Kees Bijl, Koos v.d. Hoek, Kees v.d. Hoek, Dré Soomers, Huib Knulst en Adrie v.d. Rhee
zittend v.l.n.r. Cor v.d. Hoek, Ad v.d. Hoek, Piet Bazen, Ward o.d. Brouw, Piet Polderman, Jos Leemreijze


(bron: Eendrachtbode van 13 april 1978).
achter v.l.n.r. Kees Bijl, Kees v.d. Hoek, Huib Knulst, Koos v.d. Hoek, Dré Soomers, Piet de Jonge, Adrie v.d. Rhee

voor v.l.n.r. Cor v.d. Hoek, Jos Leemreijze, Piet Bazen, Piet Polderman, Ad v.d. Hoek, Ward o.d. Brouw

spelers:
doelman Kees Bijl, Kees v.d. Hoek, Huib Knulst, Koos v.d. Hoek, Dré Soomers, Piet de Jonge, Adrie v.d. Rhee, Cor v.d. Hoek, Jos Leemreijze, Piet Bazen, Piet Polderman, Ad v.d. Hoek, Ward o.d. Brouw

In de jaren ’80 ging het neerwaarts met Smerdiek 3. Na degradaties in 1980, 1983 en 1988 speelde men in het seizoen 1988/89 weer op het niveau van begin zeventiger jaren.