80 jaar SV Smerdiek deel 6

In het kader van het tachtig jarig jubileum opnieuw een terugblik op de historie van de club. In deel 6 gaat het over de korfbal- en atletiekafdeling.

In mei 1941 zag de voetbalvereniging het levenslicht. Maar in september 1941 werd er naast de voetbalploeg ook een korfbalploeg in het leven geroepen. De eerste korfbalwedstrijd vond plaats in mei 1942 tegen IVO uit Poortvliet. De populariteit van korfbal nam in korte tijd enorm toe. Spoedig waren er zes korfbalclubs op het eiland Tholen.


Korfbalploeg in 1942.
achter v.l.n.r. Willem Robbe, Piet Lindhout, Nap Hage, Kees Steendijk, Toon Hage, Louis Kampman
voor v.l.n.r. Jaantje Franke, Anna Pleune, Adrie v.d. Hoek, Lenie Polderman, Corrie Steendijk, Lijntje Franke


Korfbalploeg in de jaren ’40.

Grote initiatiefnemer voor deze tak van sport was Huub Lacor. Hij trad in 1942 toe tot het bestuur. Lacor was in Zeeland een bekende langeafstandsloper en kwam in 1942 in Sint-Maartensdijk wonen. Lacor pleitte naast korfbal ook voor een atletiektak binnen de vereniging. Gezien zijn achtergrond als atleet was dit niet opvallend. In juli 1942 zag de Ronde van Smerdiek het levenslicht. Deze hardloopwedstrijd over een afstand van 1400 meter werd gewonnen door Toon Hage, voor Piet van Eyck, Nap Hage en Dirk Duynhouwer.

Korfbal en atletiek werden zo’n succes, dat het de voetbalafdeling overschaduwde. Er werd zelfs een korfbaltrainer aangesteld, omdat deze weinig kostte. Hij was afkomstig uit Bergen op Zoom en de functie van trainer gaf hem een doorlopende vergunning om de Thoolse brug te passeren en zodoende zijn geliefde te bezoeken die in Sint-Maartensdijk woonde. Omdat het eiland Tholen gold als spergebied, was een vrije doorgang over de Thoolse brug namelijk niet zonder meer toegestaan. In oktober 1942 werd Tholen als spergebied opgeheven, zodat het eiland weer vrij toegankelijk werd.

De atletiekafdeling kwam tot grote bloei in 1943. Kees Steendijk veroverde in dat jaar met 1.66 meter het Zeeuws record hoogspringen bij de junioren. Hierdoor mocht hij zelfs deelnemen aan de Nederlandse jeugdkampioenschappen. Ander succes was er voor Dirk Duynhouwer, die reikte tot de Zeeuwse ploeg op de 3000 meter hardlopen.


De voetballers deden ook aan atletiek in de jaren ’40.
achter v.l.n.r. Toon Hage, Koos Hage, Johannes van Hemert, Adrie Kampman, Dirk Duynhouwer, Jan Bil
voor v.l.n.r. J. Noom, Kees Steendijk, Nap Hage, Johannes v.d. Werf, Huub Lacor, Louis Kampman

Het absolute hoogtepunt vond plaats in juli 1943, toen er door Smerdiek grote atletiekwedstrijden werden georganiseerd. Op een weide van J. Noom aan de Molendijk namen meer dan honderd jongens en meisjes uit o.a. Vlissingen, Middelburg, Goes en Bergen op Zoom deel aan dit evenement. Hieronder waren enkele bekende sporters uit de regio, zoals Frans de Munck, Jampie van der Sluys en Nel Karelse. De Munck was 31-voudig voetbalinternational en doelman van verschillende profclubs, zoals FC Köln, Fortuna’54, DOS, Veendam en Cambuur. Van der Sluys was voetbalspeler van Goes en het Zeeuws elftal en bovendien een verdienstelijk 100 meterloper. Atlete Karelse kwam tijdens de Olympische Spelen van 1948 in Londen in actie op de onderdelen 200 meter sprint en verspringen.


Deelnemers namens Smerdiek aan het atletiektoernooi op 24 juli 1943.
achter v.l.n.r. Toon Hage, Nap Hage, Dirk Duynhouwer, Willem Robbe
voor v.l.n.r. Jan Bil, Johannes van Hemert, Johannes v.d. Werf, Piet Lindhout

Na de oorlog verloor de korfbalsport snel aan populariteit, waardoor de voetbal weer kwam bovendrijven. En dat is toch de sport waar het bij Smerdiek om was begonnen. De korfbalafdeling stierf dan ook een eenzame dood, toen men zich in mei 1948 uit te competitie moest terugtrekken. En ook de atletiek verdween weer naar de achtergrond.

(R. de Viet d.d. 07/06/2021)