Historie Smerdiek 1 – Vosmeer 1

Na een weekend rust wegens voor de maand maart zeer winterse omstandigheden, pakt Smerdiek 1 de draad komend weekend weer op en wel tegen buurman Vosmeer 1.

Na twee weken geleden, toen Stavenisse te gast was in de smalstad, komt er dus weer een eilandgenoot op bezoek. De derby tegen Vosmeer heeft wel een heel andere historie dan de ontmoetingen tegen andere eilandploegen. De reden hiervan is dat Vosmeer sinds haar oprichting in 1946 tot en met het seizoen 2012/2013 actief was in het zondagvoetbal.

Wel had Vosmeer zo'n tien jaar terug een paar seizoenen een zaterdagploeg, naast de zondagtak. Deze is echter spoedig ter ziele gegaan. Smerdiek heeft met deze ploeg wel twee seizoenen in dezelfde competitiepoule gezeten.

Hebben Vosmeer en Smerdiek dan geen andere vermeldenswaardige historie? Jazeker wel! Zo rond de jaren zestig en zeventig waren beide ploegen in het Thoolse voetbal medetoonaangevend. In het competitieniveau waarop men acfief was kwam dit tot uiting, maar zeker ook in de toen immens populaire Eendrachtcup. Vijf keer speelden Smerdiek en Vosmeer tegen elkaar in de finale, waarbij toeschouwersaantallen van meer dan 1.500 geen uitzondering waren. Smerdiek won daarvan overigens twee keer.

1965 Smerdiek Vosmeer 1-3  
1971 Smerdiek Vosmeer * 1-1 * winst na penalty's
1973 Vosmeer Smerdiek 2 4-0  
1976 Smerdiek * Vosmeer 2-2 * winst na penalty's
1979 Vosmeer Smerdiek 1-3  

Nu  strijden beide ploegen dus ook in competitieverband. Het seizoen van Vosmeer loopt niet gesmeerd. De oranjehemden zijn zelfs hekkensluiter met slechts vijf veroverde punten. Er is nog wel uitzicht om te stijgen op de ranglijst, maar dan moet de ploeg van trainer Frans Ceton wel punten gaan pakken.

Ook bij Smerdiek zit het de laatste tijd tegen. Sterker nog, in 2018 werd er in competitieverband nog niet gewonnen. Ook vorige week in de derby tegen Stavenisse werden er door een 2-2 gelijkspel punten verspeeld. En dit was helemaal niet nodig geweest, omdat er voldoende kansen waren voor de blauw-zwarten. Misschien dat de rentree van aanvalsleider Sander Vroegop, die hersteld is van een blessure, de ploeg van Bram Kot de komende tijd nieuw elan kan geven.

In de ranglijst heeft Smerdiek uitzicht blijven houden op een stek in de top drie, ondanks het puntverlies. Laat dit dan ook het streven zijn van de komende periode: een klassering in de top vier vasthouden (of liever nog beter) en een goede start maken in de derde periode.

De derby tussen Smerdiek en Vosmeer werd op "Haestinge" vier keer gespeeld voor de competitie. Smerdiek was driemaal de beste, tegen één overwinning van de bezoekers.

4-10-2008 1–0 Souliman El Bouzzaui 
1-5-2010 1–2 Leroy Pors
12-12-2015 2–1 Martijn Lindhout, eigen doelpunt
15-4-2017 10–0

Andreas Vroegop 2x, Dennis Moerland 2x, Sander Vroegop,

Levi Lindhout, Niels Lindhout, Jan van Damme, Shane Cogels, Thijs Bahlke

 
Fragment van 4 oktober 2008
Onder toeziend oog van Jan de Viet en Herbert Vermaas is Eric van Haaften verwikkeld in een duel om de bal.