Historie Vosmeer 1 – Smerdiek 1

De vijfde competitieronde breekt aan voor Smerdiek 1. Op sportpark "De Vossenberg" in Oud-Vossemeer speelt Smerdiek komend weekend een derby tegen Vosmeer 1.
 
Het wordt slechts de vijfde ontmoeting tussen beide opponenten in competitieverband. Vosmeer was sinds haar oprichting in 1946 altijd een zondagclub geweest. En jarenlang was Vosmeer 1 een toonaangevende ploeg in het Thoolse voetbal. Zo speelde Vosmeer in de 70-er jaren op een uitstekend niveau in de 3e klasse van het toenmalige KNVB-voetbal. Daarnaast won Vosmeer tussen 1965 en 1974 maar liefst acht keer de Eendrachtcup. Kortom, Vosmeer was (zeker in het Thoolse voetbal) een gevestigde naam. Vanaf de 80-er jaren zette het verval zich in, met diverse degradaties tot gevolg.
 
Tussen 2008 en 2012 trad Vosmeer, naast de zondagtak, ook met een standaardteam in het zaterdagvoetbal aan. De spelers hiervan waren van andere clubs afkomstig, maar dit elftal had geen lang leven beschoren.
 
In 2015 zette Vosmeer een verregaande stap. Omdat er steeds minder draagvlak was voor het voetballen op zondag, stapte de club volledig over naar het zaterdagvoetbal. Deze move heeft helaas geen stimulans gegeven aan de prestatiecurve, want ook in de zaterdagklasse spelen de oranjehemden een rol in de marge. Zo eindigde Vosmeer vorig seizoen op de 12e plek. En in het huidige seizoen is het zelfs nog puntloos. Vosmeer zal er dus zeker op gebrand zijn om uitgerekend tegen Smerdiek de eerste punten te pakken.
 
Smerdiek kende een redelijke seizoensstart. Alleen van het zeer sterke Halsteren werd verloren. Met negen punten bezet het team van Bram Kot nu de zesde plek in de ranglijst. Maar de verschillen met de bovenste plaatsen zijn klein: maximaal drie punten. Met winst op Vosmeer behouden de blauw-zwarten zodoende de aansluiting met de topploegen en doet Smerdiek op alle fronten nog volop mee.
 
Vier keer eerder speelden Vosmeer en Smerdiek een competitiewedstrijd in Oud-Vossemeer. Tweemaal was er winst voor Smerdiek, één keer zegevierde de thuisploeg en één keer was er een puntendeling.
 
14-2-2009 0–0 n.v.t.
7-11-2009 2–8 Hilbert Brinkman 3x, Andreas Vroegop 2x, Daan de Viet, Remy Korthouwer, Leroy Pors
23-4-2016 4–2 Eric van Haaften, Dennis Moerland
3-9-2016 2–3 Niels Lindhout 2x, Sander Vroegop
 
Fragment van 14 februari 2009
Jan de Viet ontdoet zich van een tegenstander van Vosmeer. Niels Hage kijkt toe.
 
Fragment van 7 november 2009
Leander Vroegop in duel met een Vosmeer-speler.
 
Fragment van 3 september 2016
Eric van Haaften is een speler van Vosmeer te snel af.