Samenwerking jeugdafdelingen SV Smerdiek, SC Stavenisse en SPS

SV Smerdiek, SC Stavenisse en SPS gaan in het komende seizoen 2020-2021 samenwerken met de drie jeugdafdelingen. De jeugd coördinatoren hebben hiervoor veel werk verzet. Voor een optimale ontwikkeling van de jeugdspelers is het van belang om hen zo lang mogelijk binnen de eigen leeftijdscategorie te laten voetballen. De KNVB stelt dit ook als een belangrijk doel. Enkel door de samenwerking aan te gaan, kan aan deze doelen worden voldaan. Verder vinden de verenigingen de leefbaarheid voor de jeugd in de Thoolse kernen erg belangrijk.

Door deze samenwerking bieden de verenigingen meer kansen voor bestaande en nieuwe jeugdleden op veel voetbalplezier. Concreet betekent de samenwerking dat de jeugdspelers in een ‘combinatieteam’ zullen uitkomen. Deze teams worden aangeduid met de letters ST (Samenwerkend Team) en bestaan uit spelers van meerdere verenigingen. Iedere speler blijft lid van de eigen vereniging. Voor het seizoen 2020-2021 zullen 4 teams vanuit de samenwerking worden ingeschreven: ST Stavenisse/Smerdiek JO13, ST Stavenisse/Smerdiek JO15, ST Smerdiek/Stavenisse JO17 en ST Smerdiek/SPS JO19. Wij zien de samenwerking met veel vertrouwen tegemoet, ook met het oog op de toekomst waar elkaars hulp mogelijk nog vaker gewenst zal zijn.

Samenwerking damesteam

SV Smerdiek en v.v. SPS werken al geruime jaren samen binnen de vrouwenafdeling. ST Smerdiek/SPS Vrouwen 1 zal ook in seizoen 2020-2021 in actie komen. Inmiddels is bij Smerdiek een nieuwe vrouwenteam gestart dat vooralsnog vriendschappelijk 7 x 7 zal spelen. In dit team spelen dames uit onze drie dorpen.

Samenwerking inkoop

SV Smerdiek, SC Stavenisse en v.v. SPS hebben ook gekeken naar de mogelijkheid om voordelen te halen uit gezamenlijke inkoop. Met de gemeente Tholen zijn eerder afspraken gemaakt over gezamenlijke inkoop bij de gesprekken over de privatisering van het onderhoud van de sportvelden door de Stichting Beheer Sportvelden Gemeente Tholen (SBSGT). In de vergoeding van de gemeente aan SBSGT is rekening gehouden met voordelen uit gezamenlijke inkoop. Binnen de Thoolse Voetbalfederatie (TVF) kwam deze gezamenlijke inkoop onvoldoende op gang. De voorzitters SV Smerdiek, SC Stavenisse en v.v. SPS hebben daarom besloten om dit samen op te pakken met de mogelijkheid dat andere verenigingen in een later stadium kunnen aansluiten.

Het overleg is in een goede sfeer verlopen, wij hebben vertrouwen in elkaar en hebben veel informatie gedeeld. Wij kwamen er achter dat wij allemaal veel kunnen leren van de wijze waarop iedere vereniging zaken aanpakt. Drie weten veel meer dan één.

In een relatieve korte periode hebben wij goede stappen weten te zetten. De inkoop voor de kantines hebben wij bij elkaar gebracht wat voor elke vereniging aanzienlijke financiële voordelen oplevert. Het assortiment van drank en etenswaren in zo veel mogelijk op één lijn gebracht, bij alle drie de verenigingen betekent dat kleine veranderingen. De keuze van Heineken en Sligro tot belangrijkste leveranciers betekent ook nog dat er met één vrachtwagen op één tijdstip wordt bezorgd: eenvoudig en goed voor het milieu. De gezamenlijk inkoop van elektriciteit en gas via Inkoper MKB levert ons ook voordelen op. Wij hebben een start gemaakt met de gezamenlijk inkoop van voetballen en andere materialen. Wij blijven in de toekomst verder op zoek naar meer inkoopvoordelen.

Toekomst

Wij hebben samen een goede stap gezet en hebben in korte tijd veel bereikt. Wij zullen best nog tegen een aantal zaken aanlopen in de samenwerking, maar die gaan wij samen oplossen. Wij kijken naar de mogelijkheden, niet naar de moeilijkheden.

Van een fusie van SV Smerdiek, SC Stavenisse en v.v. SPS is geen sprake, wij blijven zelfstandige verenigingen omdat wij de leefbaarheid van onze dorpen heel belangrijk vinden. Zo gaan wij volgend jaar met de eerste elftallen weer de concurrentie aan in de 4e klasse, wij kijken uit naar de derby’s!

Namens de drie besturen: Marc Bout, Rens Elenbaas en Louis Wesdorp