80 jaar SV Smerdiek deel 13

In het kader van het tachtig jarig jubileum opnieuw een terugblik op de historie van de club. In deel 13 gaat  het over de winst van de afdelingsbeker door Smerdiek 1 in 1990.

Zoals in een eerder deel van deze serie al is geschetst, was de competitiestructuur tot en met het seizoen 1995/1996 anders dan nu. Er was namelijk sprake van onderscheid tussen KNVB-voetbal en onderbonden (afdelingen). Het competitieniveau van de onderbonden was lager dan dat van de KNVB zelf. Smerdiek viel onder de Afdeling Noord-Brabant. Zowel de competities van de KNVB als die van de onderbonden waren onderverdeeld in verschillende niveaus.

Ploegen die speelden op het niveau van de KNVB hadden een onderling bekertoernooi. En de ploegen die actief waren in de onderbonden (afdelingen) hadden ook hun eigen bekercompetitie.

Na decennialang actief te zijn geweest in het KNVB-voetbal, degradeerde Smerdiek 1 in 1987 terug naar het afdelingsvoetbal. Daarom speelden ze in de jaren daarna ook voor de afdelingsbeker van de Afdeling Noord-Brabant. Kwalitatief was deze bekercompetitie veel minder sterk dan die van de “grote” KNVB. Voor Smerdiek lagen er daarom kansen om deze prijs in de wacht te slepen.

In het eerste seizoen dat Smerdiek 1 weer deel uitmaakte van de Afdeling Noord-Brabant kwam Smerdiek direct ver in het bekertoernooi. Pas begin mei 1988 werd het uitgeschakeld. In Fijnaart eindigde de ontmoeting met FSV 1 na de reguliere speeltijd in 1-1 (doelpunt Wim Priem). Na verlenging moesten strafschoppen beslissing brengen. Maar daarin was Smerdiek niet erg succesvol. Alleen Rudy Wesdorp schoot raak. Wim Scherpenisse, Corné Stoutjesdijk en Ab Poot misten. 

In het seizoen 1988/1989 werd Smerdiek in het bekertoernooi al in november uitgeschakeld door verlies tegen VVC’68 1. Maar een jaargang later was er wel succes. 

Door overwinningen op achtereenvolgens Stavenisse, ZPR’84 en Chrislandia speelde Smerdiek in april 1990 in de halve finale van de beker. De tegenstander was Vesting Boys 1 uit Breda. De wedstrijd werd in Breda gespeeld. Het werd een zeer doelpuntrijk duel. Na 90 minuten te hebben gespeeld stond het 4-4. De Smerdiekse goals kwamen van Perry Opree, Frans Gabriëls, Corné Stoutjesdijk (schot vanaf 30 meter in de kruising) en een eigen doelpunt van Vesting Boys.

Door de gelijke stand volgde er een verlenging. Addy Stoutjesdijk Mzn. (snoeiharde volley), Corné Stoutjesdijk (penalty) en Wim Priem zorgden ervoor dat Smerdiek de wedstrijd uiteindelijk won met 5-7. Hiermee plaatste men zich voor de finale.

Deze werd gespeeld op neutraal terrein van ZPR’84 te Bergen op Zoom. De tegenstander was DVO’60 uit Roosendaal. Frans Ista speelde deze wedstrijd een opvallende rol. Eerst zorgde Ista voor de 1-0, door na een lange rush de doelman van DVO’60 te passeren. Maar even later, nog in de eerste helft, werd hij met een rode kaart uit het veld gestuurd door de scheidsrechter wegens commentaar op de arbitrage!

Smerdiek moest daardoor met tien spelers verder en had het zwaar. Doelman Kees Lindhout onderscheidde zich met een aantal goede reddingen. Uiteindelijk hield Smerdiek stand en mocht aanvoerder Kees Lindhout de afdelingsbeker in ontvangst nemen.


Kees Lindhout heeft de bal klemvast.


achter v.l.n.r. trainer Cees Stoutjesdijk, bestuurslid Adrie van Splunter, grensrechter Cees de Jonge, Frans Gabriëls, Robert van Splunter, Peter Janse, Corné Stoutjesdijk, Wim Priem, leider Hans de Jonge
voor v.l.n.r. Jan de Viet Gzn., Peter Franke, Kees Lindhout, Gert-Jan van Ham, Jacky o.d. Brouw, Frans Ista, Huib Uijl


Kees Lindhout neemt de beker in ontvangst.
Verder namens Smerdiek te zien v.l.n.r. Jan v.d. Rijzen, Peter Franke, Frans Gabriëls, voorzitter Rien Vroegop, Hans de Jonge, Ab Poot, Wim Priem, Hans Lindhout, Jacky o.d. Brouw, trainer Cees Stoutjesdijk, Addy Stoutjesdijk Mzn.


Kees Lindhout neemt de beker in ontvangst.
Verder namens Smerdiek te zien v.l.n.r. Frans Gabriëls, Peter Franke, Hans de Jonge, Perry Opree, Gerard de Viet (op de rug gezien)


achter v.l.n.r. grensrechter Cees de Jonge, trainer Cees Stoutjesdijk, Frans Gabriëls, Peter Janse, Wim Priem, Corné Stoutjesdijk, Peter Franke, Ab Poot, leider Hans de Jonge
voor v.l.n.r. Addy Stoutjesdijk Hzn., Kees Lindhout, Robert van Splunter, Jacky o.d. Brouw, Frans Ista, Jan Schrier, Jan de Viet Gzn.

(R. de Viet d.d. 24/07/2021)