Smerdiek 1 kruipt door het oog van de naald

Om de leiding in de tweede periode te behouden moest op sportpark Haestinge gewonnen worden van WIK ’57, omdat concurrent SPS een relatief makkelijke tegenstander trof in Cadzand. Eerder dit seizoen eindigde de wedstrijd tussen Smerdiek en WIK ’57 in 3-3. WIK ’57 draaide tot de winterstop goed mee in de bovenste regionen, dus van een makkelijke wedstrijd was geen sprake.  Smerdiek trad aan in de bekende 4-4-2 formatie met slechts één wijziging ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen Hansweertse Boys. Patrick van Houte begon als linkshalf aan de wedstrijd in plaats van de geblesseerde Sander Vroegop. Waar er eigenlijk twee wisselspelers op de bank plaats zouden nemen kwam er toch plotseling een 3e wisselspeler bij. Jan van Damme, nog geen uur terug van zijn wintersportvakantie, mocht zijn voetbalschoenen opzoeken en bij de wedstrijdselectie aansluiten.  De eerste helft van Smerdiekse kant was niet wat we de laatste weken van de ploeg gewend zijn. De creativiteit ontbrak en veel duels werden verloren. Tot overmaat van ramp werd het in de 30e minuut 0-1 voor WIK ’57. Na een balverovering van WIK ’57 op het middenveld mocht Remco Theunisse van een meter of dertig uithalen. Doelman Thijs Bahlke was kansloos toen de bal via een rare zwabber net onder de lat binnenviel. In het restant van de eerste helft vond Smerdiek geen gaatje meer in de defensie van WIK ’57. Na de 0-1 drong Smerdiek steeds meer aan, maar WIK ’57 slaagde er in om met een voorsprong de rust in te gaan.  In de rust kwam de frustratie eruit en vielen er wat harde woorden in de kleedkamer. SPS stond reeds met 6-0 voor, dus moest er gewonnen worden. In de rust wisselde Smerdiek-trainer Johan Sulkers één keer: Patrick van Houte bleef in de kleedkamer achter en Jan van Damme verving hem. Na rust probeerde Smerdiek de wedstrijd weer in handen te krijgen door een hoger baltempo te hanteren dan in de eerste helft, maar wederom strandden veel Smerdiekse aanvallen rond de zestien van de tegenstander. Na 60 minuten spelen was daar eindelijk een grote kans voor Smerdiek. Dennis Moerland werd één op één gezet met de keeper van WIK ’57, maar de bal bleef onder hem hangen waardoor er geen schot volgde. Ondertussen heeft Aaron van den Hoek de moe gestreden Niels Lindhout afgelost. Halverwege de tweede helft werd laatste man Eric van Haaften naar voren gestuurd, om achterin één op één te spelen. Op het moment dat Eric onderweg is naar voren, trekt WIK ’57 in de aanval. Omdat het achterin bij Smerdiek nog niet goed stond verschijnt de spits van WIK ’57 na een goede steekpass voor Thijs Bahlke. De spits blijft koel en rond goed af: 0-2.  Veel ploegen zouden na dit doelpunt de handdoek in de ring gooien, maar dat is aan dit Smerdiek niet besteed. Waar Smerdiek in het begin van het seizoen de wedstrijd had laten lopen, bleef de ploeg nu vechten om er minimaal een gelijkspel uit te halen. Gezien de veldverhoudingen zou dit meer dan een terecht resultaat zijn. Na de 0-2 ging Smerdiek eigenlijk pas voetballen en speelde het vol op de aanval. Na de zoveelste afgeslagen aanval van Smerdiek, ontving Levi Lindhout de bal op het randje van het zestienmetergebied. Zonder na te denken haalde hij met links uit en verdween de bal via de handen van de keeper en de binnenkant van de paal in het doel: 1-2. Na de aansluitingstreffer rook Smerdiek bloed en ging het op zoek naar de gelijkmaker. WIK ’57 kwam er na de 1-2 niet meer aan te pas en moest zich focussen op het tegen houden van de Smerdiekse aanvallen. In de 80e minuut kwam Smerdiek er via de linkerkant door. Middels een een-twee door de lucht zette Marco Wagner Jan van Damme alleen voor de keeper en met een bekeken lobje ronde hij koelbloedig af: 2-2.  Na de 2-2 kon WIK ’57 het niet meer bolwerken en kon Smerdiek naar hartenlust aanvallen. Dit resulteerde in de 3-2 vijf minuten voor tijd. Een vrije trap van Smerdiek aan de zijkant van het veld, genomen door Jeffrey Oudesluijs werd de zestien van WIK ’57 ingeslingerd, waar verschillende Smerdiek-spelers naar de bal toe sprongen. Waar de eerste twee Smerdiek-spelers er niet bij konden, was het spits Dennis Moerland die de bal met zijn hoofd en schouder in de verre hoek werkte. Na de 3-2 werd het nog spannend, omdat WIK ’57 niet zonder punten terug naar huis wilde gaan. WIK ’57 werd na een scheidsrechterlijke dwaling nog gevaarlijk via een vrije trap vanaf de zijkant, maar dichterbij kwam de ploeg uit Kerkwerve niet meer. In de slotminuten mocht Frenk van den Hoek nog zijn opwachting maken en werd matchwinner Dennis Moerland naar de kant gehaald. In de allerlaatste minuut van de blessuretijd werd invaller Aaron van den Hoek de diepte ingestuurd en neergehaald door de laatste man van WIK ’57. Dit resulteerde in een directe rode kaart voor de WIK ’57-verdediger en nog een vrije trap voor Smerdiek. Om het feestje compleet te maken mocht Julien Vermeulen aanleggen voor de 4-2, maar hij krulde de bal via de muur net naast.  Een welverdiende, maar uiterst zwaarbevochten overwinning voor Smerdiek die drie heel belangrijke punten oplevert in de strijd om de tweede periode. Door het verlies van Stavenisse tegen directe concurrent Wemeldinge stijgt Smerdiek van de 6e naar de 5e plaats in de algehele tussenstand. Volgende week komt rivaal Stavenisse op sportpark Haestinge op bezoek en ook dat zal wederom spektakel opleveren.