Smerdiek wint met dubbele cijfers de tweede periodetitel!

Afgelopen zaterdag kwam Vosmeer voor de laatste derby van het seizoen op bezoek op sportpark Haestinge. Voor Smerdiek was dit dé wedstrijd van het seizoen, want met het winnen van de periode zou de doelstelling van dit seizoen worden bereikt. In de tweede periode had Smerdiek reeds zeven keer gewonnen en één keer gelijk gespeeld. Om de periode te winnen moest Smerdiek winnen of SPS moest onverwachts punten laten liggen Hansweertse Boys. Omdat de kans op dit laatste erg klein leek, was de opdracht simpel: 3 punten!

De ziekenboeg van Smerdiek stroomde de laatste weken leger en leger, zodat Vosmeer met een volledig fitte selectie kon worden bestreden. Dit betekende dat de voorhoede weer uit het spitsenduo Sander Vroegop en Dennis Moerland bestond. Waar Smerdiek sterk stond, miste Vosmeer juist een aantal sterkhouders in het elftal.

In de beginfase werd al snel duidelijk dat dit Vosmeer Smerdiek geen moeilijkheden op ging leveren. Smerdiek zette Vosmeer in de beginfase direct onder druk op zoek naar de openingstreffer. De eerste kans van de wedstrijd was voor Niels Lindhout. Vanaf een meter of 20 mocht hij aanleggen voor een vrije trap, maar hij krulde de bal een meter over het doel van Vosmeer.

Smerdiek probeerde gedoseerd de aanval te zoeken, omdat de kansen op doelpunten vanzelf zouden komen. In de 10e minuut was het Jan van Damme die de doelman van Vosmeer voor het eerst echt aan het werk zette. Van Damme zijn schot werd ter nauwernood over het doel getikt door goalie Jeroen de Bruin.

Er volgden nog een aantal kansen voordat in de 21e minuut Sander Vroegop de ban brak voor Smerdiek. Vroegop kopte de bal handig over de uitgelopen keeper heen: 1-0. Smerdiek probeerde door te drukken en de tweede goal te maken voor de rust, maar wilde niet te aanvallend spelen met het oog op de Vosmeerse counter. De enige grote kans van Vosmeer volgde in de 28e minuut, maar werd net naast geschoten.

Om met een veilige voorsprong te gaan rusten schroefde Smerdiek het tempo verder op met als resultaat de 2-0 van Shane Cogels net voor de theepauze. Via een aanval met veel lopende mensen van Smerdiek werd de verdediging van Vosmeer opengescheurd en kon Cogels de bal één op één in de verre hoek schuiven.

In de rust heerste er overtuiging in de Smerdiekse kleedkamer, omdat er goed werd gevoetbald en er genoeg kansen vielen te noteren. Toch werd er gehamerd op scherpte in de tweede helft, omdat de bal maar één keer goed hoefde te vallen en Vosmeer zou weer in de wedstrijd zitten.

Na rust bleek dat Vosmeer het bijltje er bij neer had gegooid. De conditie speelde parten bij een aantal spelers, waardoor Smerdiek steeds maar weer kon aanvallen. Dit resulteerde al snel in de 3-0 van Dennis Moerland in de 49e minuut. Levi Lindhout gaf de bal vanaf links scherp voor, waarna Moerland met een harde kopbal bij de tweede paal het netje deed bollen. Drie minuten later stond het zelfs al 4-0 na een knappe kopbal van Jan van Damme na een voorzet van Niels Lindhout.

Na de vierde goal deed Smerdiek het een aantal minuten wat rustiger aan, maar bleef overduidelijk de bovenliggende partij. Vosmeer probeerde er af en toe wel uit te komen, maar zowel het middenveld als de verdediging van Smerdiek stonden als een huis. Uiteindelijk zocht Smerdiek naar meer doelpunten en die zouden er ook vallen. Zo bekroonde Levi Lindhout zijn uitstekende wedstrijd met een doelpunt in de 61e minuut, waarna Dennis Moerland in de 64e minuut alweer zijn tweede van de middag maakte: 6-0. Weer drie minuten later zorgde Niels Lindhout middels een mooie vrije trap voor de 7-0. Voor het publiek was dit aanleiding om tien, tien, tien te roepen.

Echter, deed Smerdiek het na de 7-0 betrekkelijk rustiger aan. Zo werd er drie keer gewisseld en vielen Eduward de Rijke, Aaron van den Hoek en Andreas Vroegop in. Laatstgenoemde viel zeer gedreven in en maakte er in de 85e en 87e respectievelijk 8-0 en 9-0 van. Het slotakkoord was voor doelman Thijs Bahlke die een penalty mocht nemen. Bahlke schoot de penalty uitstekend binnen en zette de eindstand op 10-0!

Smerdiek kwalificeert zich door deze monsteroverwinning voor de nacompetitie waar de nummer 11 van de 3e klasse B de tegenstander zal zijn. Promotie naar de 3e klasse wordt een enorme uitdaging, maar gezien de vorm in de tweede periode niet ondenkbaar.

Volgende week wacht de lange reis naar Zeeuws-Vlaanderen waar Cadzand gastheer zal zijn. Deze ploeg is de hekkensluiter van de competitie en mag geen puntverlies opleveren voor Smerdiek. Hopelijk zijn de spelers dan hersteld van het periodekampioenschapsfeestje, want dat duurde naar verluidt tot in de late uurtjes..