voorbeschouwing dhv 1 – smerdiek 1

Zaterdag 11 mei wordt speelronde 24 afgewerkt. De competitie nadert haar ontknoping. Smerdiek 1 heeft nog een minuscuul kansje op lijfsbehoud, maar het zal zaterdag dan wel moeten winnen uit bij DHV 1.

En winst op DHV is zeker niet uitgesloten. Want Smerdiek heeft twee weken geleden voor een grote verrassing gezorgd door koploper DFC met duidelijke cijfers te kloppen: het werd maar liefst 4-1. De blauw-zwarten verdienen daarvoor een compliment. Ondanks de vele tegenslagen die het elftal krijgt te verwerken, kan men het dus nog steeds opbrengen om gemotiveerd te blijven.

Tegen DFC kreeg Smerdiek in de beginfase van de wedstrijd gelijk een dreun, toen de bezoekers al vlot op 0-1 kwamen. Maar Smerdiek toonde zich veerkrachtig en boog de achterstand om in een voorsprong. DFC kon daar weinig tegenoverstellen, want Smerdiek was het meest gevaarlijk. De 4-1 eindstand was dus nog niet eens geflatteerd.

Dit succesje van Smerdiek heeft tot gevolg dat de titelstrijd heel spannend blijft, want ook Wieldrecht -de naaste achtervolger van DFC- verspeelde punten. Het gat tussen de twee concurrenten is nu nog maar één punt.

Onderaan de ranglijst is Smerdiek DHV door de winst genaderd tot zes punten. Met nog drie wedstrijden te spelen heeft Smerdiek minimaal zeven punten nodig om de laatste plaats te verlaten.

Het Smerdiekse doelsaldo is namelijk vele malen slechter dan dat van DHV: -25 voor DHV en -64 voor Smerdiek. In de resterende drie wedstrijden is het voor Smerdiek zodoende onmogelijk om op doelsaldo DHV voorbij te streven.

10 De Fendert  23 8 5 10 29 39–42
11 NOAD’67  23 7 5 11 26 44–55
12 ZSC’62  23 8 2 13 26 33–58
13 DHV  23 3 6 14 15 23–48
14 Smerdiek  23 2 3 18 9 14–78

Omdat Smerdiek en DHV nooit eerder een competitiepoule deelden, is er geen verleden tussen beide ploegen op het vlak van competitievoetbal. Op de heenwedstrijd van de huidige competitie na dan. In november jl. ontmoetten beide teams elkaar op “Haestinge”. Smerdiek won toen met 2-0.

Leuke bijkomstigheid van de wedstrijd tegen DFC is nog dat Levi Potappel van de JO19 debuteerde voor Smerdiek 1. En het is al de vijfde speler van Smerdiek JO19 die dit seizoen voor het eerst voor het vlaggenschip in competitieverband in actie kwam. Reinier Flikweert, Remco van Dijke, Johan Pham en Renko Priem gingen hem al voor. Een nieuwe lichting dient zich langzaam aan: een positieve ontwikkeling voor de toekomst.

Bovendien is Levi de derde speler van de huidige selectie die in de voetsporen treedt van hun vader, omdat hun vaders in het verleden deel uit maakten van Smerdiek 1. Bij Levi betreft dit Remi Potappel. De andere twee zijn Wim Vroegop Mzn. en wijlen Hans Lindhout, wiens zonen Sander en Levi vaste waardes zijn bij de hoofdmacht.