voorbeschouwing kruiningen 1 – smerdiek 1

Zaterdag a.s. is het dan zover. Voor het eerst sinds 7 maart jl. mag Smerdiek 1 weer competitievoetbal gaan spelen.

De openingswedstrijd van dit competitieseizoen betreft een uitwedstrijd bij Kruiningen 1.

Door de corona-perikelen werd de competitie in het vorige seizoen met nog zeven wedstrijden te spelen voortijds afgebroken. Daardoor werd er geen kampioen aangewezen en ook de nacompetitie kwam te vervallen.

Desondanks heeft de competitiepoule 4e klasse B een metamorfose ondergaan. Zo zijn er nu veertien teams in plaats van twaalf. En ook de sterkte van de klasse is flink toegenomen. 

Allereerst zijn de vierdeklassers uit Schouwen-Duiveland erbij gekomen en veel ploegen uit Zuid-Beveland zijn ingedeeld in de 4e klasse A, op Rillandia, Kruiningen en Waarde na. Ook maken er nu vier Brabantse teams deel uit van de competitiepoule en dit zijn zeker niet de minste.

Steenbergen en Welberg zijn overgestapt van de zondag naar de zaterdag. En zeker Steenbergen heeft de ambitie om snel op te klimmen in het zaterdagvoetbal. Vorig seizoen eindigden zij nog in de middenmoot van de 3e klasse C zondag, qua niveau vergelijkbaar met de 2e klasse op zaterdag. Ook VVC’68 en Vrederust hebben ambities, want beide Halsterse ploegen hebben zich behoorlijk versterkt deze zomer.

De top drie van de 4e klasse B van vorig seizoen (SPS, Smerdiek, Kruiningen) is gebleven, maar daar worden clubs aan toegevoegd die vorig seizoen tot de coronabreak meededen om de prijzen in hun poule: SKNWK, VVC’68, Welberg en FC de Westhoek. En daar komen dus ook het sterke Steenbergen en het versterkte Vrederust nog bij.

De tegenstander van Smerdiek komend weekend, Kruiningen , was vorig seizoen één van de hoogvliegers in de 4e klasse B. Bij het stopzetten van de competitie stonden de geel-zwarten op de derde plek, met één punt minder dan Smerdiek. De samenstelling van de Kruiningse selectie heeft weinig wijzigingen ondergaan, zodat er met de ploeg van de nieuwe trainer Marvin Paauwe serieus rekening moet worden gehouden. In de beker echter waren de Zuid-Bevelanders nog niet erg succesvol. Er waren gelijke spelen tegen Spui en VCK en er werd verloren van Krabbendijke.

Smerdiek kende een rommelige voorbereiding. Allereerst werd de bekerontmoeting tegen Boeimeer 1 verplaatst naar een doordeweekse avond en WHS werd geheel uit de beker gehaald door de KNVB. Ook qua personele bezetting zat het niet mee, omdat trainer Marc de Weerd werd geconfronteerd met de nodige blessures.

Desalniettemin heeft Smerdiek een aantal aardige resultaten behaald, zoals oefenzeges met ruime cijfers (4-1) op Tholense Boys  en Melissant . Ook werd in bekerverband met veel invallers verdiend met 2-0 gewonnen van Boeimeer. Bovendien hebben de op het oude nest teruggekeerde Sander van ’t Hof en Levi Lindhout bewezen dat ze het elftal sterker maken. En ook Dennis Moerland viel in de voorbereiding op door zijn goede spel. Kortom, er zijn aanknopingspunten genoeg om met vertrouwen komend weekend de competitie aan te vangen.

Negen keer eerder was Smerdiek 1 te gast bij Kruiningen 1 voor de competitie. Zes keer zegevierde de thuisploeg, tegen twee overwinningen van Smerdiek.

7-11-1992 3–0 n.v.t.
11-3-1995 3–0 n.v.t.
29-10-2005 1–5 Eric van Haaften 2x, Hilbert Brinkman 2x, Noureddine Achahbar
3-2-2007 2–1 Eric van Haaften
26-4-2008 1–1 Hilbert Brinkman
6-9-2008 4–3 Eric van Haaften, Souliman El Bouzzaui, Bart Stoutjesdijk
11-5-2013 3–1 Sander van ‘t Hof
18-4-2015 2–0 n.v.t.
16-11-2019 1–2 Dennis Moerland, Julien Vermeulen