Voorbeschouwing Prinsenland 1 – Smerdiek 1

Smerdiek 1 wacht komend weekend een uitwedstrijd. In de vijfde speelronde is in Dinteloord koploper Prinsenland 1 de tegenstander.

Speelronde vier zit erop. Het sterke Klundert kwam op bezoek op “Haestinge” en won uiteindelijk met 0-1. Smerdiek houdt een enigszins nare smaak aan dit resultaat over, want een nederlaag was niet nodig geweest.

In de eerste helft was Klundert duidelijk de bovenliggende partij, maar toch zag het er naar uit dat men met een 0-0 stand ging rusten. Echter kreeg Klundert vlak voor rust een terechte strafschop toegekend, die werd benut. Na de thee liet Klundert Smerdiek komen en dit leidde zeker tot mogelijkheden voor Smerdiek. Maar door offensieve onmacht, Smerdiek scoorde deze competitie nog geen enkel doelpunt, bleef de voorsprong van Klundert gehandhaafd. Kortom, op basis van de tweede helft was een puntendeling verdiend geweest.

Extra zuur is dat alle andere staartploegen wel punten pakten: NOAD’67, Kogelvangers en De Fendert pakten één punt en ZSC’62 zelfs drie punten. NOAD’67 is zo in de stand op gelijke hoogte gekomen met Smerdiek, maar de Fluplanders blijven op basis van het doelsaldo wel hekkensluiter. Smerdiek bezet de dertiende stek, maar het gat met nummer twaalf Kogelvangers is slechts twee punten.

Zaterdag treft Smerdiek in Prinsenland na Klundert opnieuw een degradant én een voorname kandidaat voor de prijzen. Afgelopen weekend versloeg het koploper WHS nog met 1-3, waardoor de blauw-gelen de eerste positie innamen ten koste van de Stallanders. Na vier speelronden heeft Prinsenland tien punten veroverd, één meer dan de nieuwe nummer twee Klundert. Prinsenland won al van NOAD’67, Wieldrecht en dus WHS. Tegen De Fendert werd er gelijk gespeeld.

Vorig seizoen degradeerde Prinsenland uit de tweede klasse. Dit gebeurde via de nacompetitie. In de eerste ronde werd in een tweeluik NOAD’67 verslagen, waarna een finaleronde uitsluitsel moest brengen. Tholense Boys was de opponent en pas middels strafschoppen werd er beslist wie zich tweedeklasser mocht noemen. Dit betrof Tholense Boys en Prinsenland nam diens vrijgekomen plek in de derde klasse in.

De selectie van Prinsenland heeft afgelopen zomer flink wat wijzigingen ondergaan. Een groep spelers vertrok naar elders, maar ook werden er spelers van diverse andere clubs verwelkomd. Een paar routiniers maken ook weer deel uit van het elftal. Bijvoorbeeld Remi Sulkers, zoon van onze gewaardeerde oud-trainer Johan Sulkers. De nieuwe trainer Daan Uithof beschikt zodoende over een uitgebalanceerde selectie, bestaande uit jong talent en de nodige ervaring. En dit komt tot uiting in de hoge positie in de ranglijst.

Prinsenland is nog maar een jonge vereniging, want het is pas opgericht is 2015. De nieuwe vereniging ontstond door het fuseren van twee al bestaande voetbalclubs uit Dinteloord, te weten zaterdagclub Dinteloord (uit 1945) en zondagclub DIVO (uit 1948).

De voetbalsport in Dinteloord kent dus al een lange en rijke historie. En dat geldt ook voor ontmoetingen tussen het toenmalige Dinteloord en Smerdiek. Tegen het standaardteam van het huidige Prinsenland heeft Smerdiek nog niet gespeeld, maar tegen één van diens voorgangers dus zeker wel. Al dateert het laatste competitietreffen van ruim veertig jaar geleden.

Tussen 1948 en 1978 troffen Dinteloord en Smerdiek elkaar twaalf keer in competitieverband in het Brabantse. De thuisploeg was tien edities de beste en Smerdiek won slechts twee keer.

13-3-1948 1–2 onbekend
29-1-1949 8–1 onbekend
21-4-1951 4–0 n.v.t.
17-5-1952 3–1 Willem den Haan
1-4-1961 2–1 Cor van Houdt
24-2-1962 2–1 Toon Vroegop
17-10-1970 5–1 Sjaak Moerland
16-10-1971 8–1 Ad v.d. Hoek
20-1-1973 1–0 n.v.t.
7-12-1974 2–0 n.v.t.
4-10-1975 0–1 Wim Scherpenisse
13-3-1978 1–0 n.v.t.