voorbeschouwing smerdiek 1 – DFC 1

Speeldag 23 is in aantocht. Met nog vier wedstrijden te gaan is Smerdiek 1 officieel nog niet gedegradeerd, maar dit moment komt steeds dichterbij. Zaterdag komt lijstaanvoerder DFC 1 naar de smalstad, dus kan het team van Bram Kot weer vol aan de bak.

Afgelopen weekend had Smerdiek op papier een kans om het gat met de nummer dertien DHV eventueel te verkleinen tot drie punten. Smerdiek moest het immers opnemen tegen De Fendert, dat verwikkeld is in de strijd om nacompetitie voor lijfsbehoud te voorkomen. Dat Smerdiek zich een week eerder tegen NOAD’67 knap had verzet gaf de burger moed. De wedstrijd tegen De Fendert eindigde echter in een deceptie. Met de rust was de tussenstand al 4-0 voor de ploeg uit Fijnaart. Uiteindelijk werd het 5-0. Opnieuw een grote nederlaag dus en geen Smerdiekse doelpunten.

DHV echter wist wel te winnen (1-0 tegen ZSC’62), zodat de rood-witten zijn uitgelopen naar negen punten t.o.v. Smerdiek. In de resterende vier wedstrijden is het praktisch onmogelijk voor Smerdiek om dit gat nog te dichten. Doorvoor zou er niet meer verloren mogen worden en aangezien dat er dit seizoen in totaal nog maar zes punten zijn gepakt, is dit verre van realistisch. Smerdiek zal zich moeten berusten in het lot en in de resterende duels het seizoen waardig proberen af te sluiten.

Tegen koploper DFC kan er zaterdag dus onbevangen worden gespeeld. De druk ligt immers bij de bezoekers, omdat die nog verwikkeld zijn in de strijd om het kampioenschap. DFC is momenteel lijstaanvoerder met vijftig punten uit 22 wedstrijden. Wieldrecht is de naaste achtervolger, met twee punten minder. Afgelopen weekend troffen de twee concurrenten elkaar en wist Wieldrecht met 2-0 te winnen, zodat de titelstrijd spannend blijft. In theorie maakt ook Prinsenland nog kans op de titel, maar dat staat wel vijf punten achter op DFC.

In december troffen DFC en Smerdiek elkaar in de heenwedstrijd in Dordrecht en toen was de thuisploeg met 4-1 te sterk. Op basis van de cijfers kan worden geconcludeerd dat DFC een ijzersterke verdediging heeft, getuige de slechts zestien tegendoelpunten. Hiermee zijn ze veruit de beste in de klasse. Qua doelpuntenproductie (51) blijft het achter op Wieldrecht en Prinsenland, maar gemiddeld 2,3 gescoorde doelpunten per wedstrijd is natuurlijk niet slecht. De goals werden gescoord door twaalf verschillende spelers, dus DFC is niet afhankelijk voor doelpunten van de grillen van een beperkt aantal spelers.

Nooit eerder kwam DFC op bezoek op “Haestinge”, dus van een historie is er geen sprake.