Voorbeschouwing Vosmeer 1 – Smerdiek 1

Het is zover: de competitie van het seizoen 2016/2017 neemt komend weekend ten aanvang. Voor Smerdiek 1 staan er direct twee speciale wedstrijden op de rol, namelijk derby’s tegen Vosmeer en SPS! Aanstaande zaterdag is op sportpark “De Vossenberg” Vosmeer aan de beurt. Hierbij een vooruitblik.

 

Het belooft een interessante competitie te worden. De samenstelling van de vierde klasse B is dit seizoen namelijk geheel anders. Geen Brabantse ploegen meer, maar dertien Zeeuwse en één Zuid-Hollandse ploeg. Bovendien bevinden zich hieronder een aantal teams welke Smerdiek nog nooit in competitieverband heeft getroffen, te weten OFB, Cadzand en Kwadendamme. Of teams waar al een hele tijd niet meer tegen is gespeeld, zoals Apollo’69, Wemeldinge en Wolfaartsdijk. 

 

Zonder SKNWK, Rillandia (beide gepromoveerd) en Halsteren (4C) is de klasse er niet sterker op geworden. Meer nog dan vorig seizoen zal er met belangstellende ogen naar Smerdiek worden gekeken als het gaat om de prijzen. Minimaal deelname aan de nacompetitie moet dan ook het doel zijn van de blauw-zwarten. Op basis van de resultaten van voorgaande seizoenen lijken, naast Smerdiek, vooral ZSC’62 en Wemeldinge de voornaamste kandidaten hiervoor. De overige teams eindigden in de vorige competitie, op Vosmeer na, allen in het “rechterrijtje” of zelfs in de onderste regionen. Dit zegt natuurlijk niet alles, want een team als Stavenisse is behoorlijk versterkt. 

Maar Smerdiek moet vooral naar zichzelf kijken en leren van het verleden. Na de kansloze degradatie uit de derde klasse, was de doelstelling bescheiden: spelplezier terugvinden en het behalen van de nacompetitie. Slechts ten dele is deze doelstelling bewerkstelligd. Smerdiek presteerde wisselvallig. Na een sterke seizoensstart en het bereiken van de knock-outfase van de beker, viel de ploeg van Johan Sulkers ver terug met zes ongewonnen wedstrijden op rij. Na de winterstop herpakte men zich, om in het seizoensslot weer terug te zakken. De vijfde plaats zonder prijs bleek uiteindelijk het hoogst haalbare. Kortom, de wisselvalligheid moet eruit. Bovendien was het aantal van zestig tegentreffers veel te hoog. 

 

Sulkers zal het nu moeten doen zonder Martijn Lindhout, die na zijn terugkomst na slechts één jaar zijn heil weer elders zoekt. Verder is de selectie in tact gebleven. In de voorbereiding heeft Sulkers geëxperimenteerd met bepaalde posities, zoals die van laatste man. Opvallend is verder dat Mike Withagen in de voorbereiding de nodige minuten maakte, waar hij in de voorgaande seizoenen wegens werkzaamheden slechts af en toe bij het derde elftal meedeed. 

 

De voorbereiding verliep wisselvallig, mede door de late vakantieperiode. In wedstrijden tegen goede derdeklassers, zoals Tholense Boys, Hoeven en De Jonge Spartaan, bleek dat Smerdiek zeker niet aan dat niveau toe is getuige de grote nederlagen. Maar tegen bescheidenere oppomenten NOAD’67, Vosmeer en Halsteren speelde Smerdiek met vlagen behoorlijk voetbal. En op dit laatste moet Sulkers voortborduren. 

Ook de selectie van Vosmeer heeft nauwelijks wijzigingen ondergaan. Beide ploegen kennen weinig geheimen voor elkaar. Zo kent Cees Stoutjesdijk de Smerdiekse selectie als lid van deze vereniging van binnen en buiten. En in de afgelopen maanden trof men elkaar al twee keer, zoals onlangs in de finale van de Eendrachtcup, die Smerdiek met 3-0 won. Vosmeer zal weer tot op de tanden gemotiveerd zijn en er kort opzitten. Als Smerdiek volwassen met deze tactiek om kan gaan, dan zijn de blauw-zwarten voetballend beter. Gaat Smerdiek mee in het vechtvoetbal, zoals vorig seizoen gebeurde en Smerdiek de persoonlijke fouten opstapelde, dan loopt het in het mes.

 

In competitieverband waren er eerder slechts drie ontmoetingen tussen beide verengingen. Beide wonnen één keer en één maal werd het een gelijkspel.

 

De voorgaande drie gespeelde competitiewedstrijden
te Oud-Vossemeer, met Smerdiekse doelpuntenmakers:

14/02/2009   0-0   n.v.t.

07/11/2009 2-8  Hilbert Brinkman 2x, Andreas Vroegop 2x,
                                         Daan de Viet, Remi Korthouwer, Leroy Pors
23/04/2016   4-2   Eric van Haaften, Dennis Moerland