Smerdiek trekt aan het langste eind na matige derby

Afgelopen zaterdag stond de derby tegen Stavenisse op het programma voor Smerdiek. Dit was tevens de eerste wedstrijd van de 3e periode. Waar Smerdiek het seizoen niet goed is begonnen, maar dit in de tweede periode recht heeft kunnen zetten, daar beleefde Stavenisse een van de beste seizoensopeningen ooit. Voor deze ontmoeting was het puntenverschil op de ranglijst slechts 1 punt in het voordeel van de blauw-zwarten, dus dat het geen gemakkelijke opgave zou worden was vooraf al wel duidelijk.
Trainer Johan Sulkers voerde twee wijzigingen door in het basiselftal in vergelijking met de vorige wedstrijd tegen WIK. Jan van Damme begon als linkshalf aan de wedstrijd en Aaron van den Hoek mocht na het wegvallen van Andreas Vroegop in de spits beginnen.

De eerste vijftien minuten van de wedstrijd golfde het spel op en neer, zonder echt grote kansen. Van beide kanten was het veldspel erg rommelig, waardoor de toeschouwers geen aantrekkelijk begin van de wedstrijd kregen te zien. Na een kwartier gespeeld te hebben kwam de wedstrijd eindelijk los en ontstonden er een aantal kansen. Zo kwam Stavenisse er een aantal keer gevaarlijk uit via de counter, maar stond het vizier niet scherp genoeg bij de Stavenisse-aanvallers. Smerdiek werd na een half uur voor het eerst echt gevaarlijk via een moeilijke kopbal van Aaron van den Hoek en een afstandsschot van Julien Vermeulen.

Tien minuten voor de rust kwam Stavenisse er gevaarlijk door en moest Shane Cogels aan de noodrem trekken op het randje van het zestienmetergebied, omdat Stavenisse-spits Adriaan Jansen een vrije schietkans kreeg. Dit leverde een vrije trap op voor Stavenisse die door aanvoerder Jos van der Jagt via een gat in de muur werd binnen geschoten. Stavenisse posteerde een man in de Smerdiekse muur en op het moment van schieten werd er niet goed gereageerd op het wegstappen  van de Stavenisse-speler: 0-1. Na de 0-1 probeerde Smerdiek aan te zetten om niet wederom met een achterstand te gaan rusten. De grootste kans van de eerste helft aan Smerdiekse kant kwam op naam te staan van Julien Vermeulen. Een één-twee met Dennis Moerland in het strafschopgebied leverde een open schietkans op, maar de bal werd niet ver genoeg in de hoek geschoten waardoor doelman Sven Dorst de bal nog net kon pareren.

In de rust heerste, vergelijkbaar met de wedstrijd van vorige week tegen WIK ’57, teleurstelling bij de spelers en staf over de eerste helft en kwamen ze tot de conclusie dat dit in de tweede helft niet zo door kon gaan. Waar de passie en de beleving in de eerste helft ontbrak, kon dit niet gezegd worden van de tweede helft. Smerdiek schoot uit de startblokken en na 7 minuten in de tweede helft stond het al 1-1. Aaron van de Hoek hield de bal goed vast na het uitverdedigen en leverde de bal in bij middenvelder Julien Vermeulen. Van den Hoek maakte daarna zelf een diepgaande loopactie en werd bereikt door Vermeulen. Na het aannemen van de bal werd Van den Hoek onderuit gelopen in het zestienmetergebied. Voor Smerdieks all-time topscorer Eric van Haaften was het een koud kunstje om de penalty te verzilveren.

Na de 1-1 probeerde Smerdiek door te drukken en ging het op zoek naar de 2-1 voorsprong. Echter, was het Stavenisse die de grootste kans kreeg. Stavenisse kwam er op de rechterflank door en na een voorzet, die bij de tweede paal belandde, kon Daan Ponsteen de bal in het vrijwel lege Smerdiek-doel schuiven. Tot iedereens verbazing kreeg hij het voor elkaar om de bal over te schieten. Dit was voor Smerdiek het teken om er nog een schepje boven op te doen, op zoek naar de volgende goal. Die kwam er in de 65e minuut van de wedstrijd. Een vrije trap vanaf de zijkant van het veld werd door Marco Wagner ingedraaid, waarna in eerste instantie Julien Vermeulen op doelman Sven Dorst stuitte maar Shane Cogels in de rebound de bal alsnog over de lijn kreeg. Net voor het Smerdiek-doelpunt werd Niels Lindhout afgelost door Patrick van Houte.

Het restant van de tot nu toe matige derby kabbelde voort zonder dat er grote kansen ontstonden. Kees Hage en Luc van Riet mochten invallen voor respectievelijk Marco Wagner en Aaron van den Hoek. Smerdiek liet de teugels enigszins vieren en probeerde via counters de voorsprong uit te breiden. Stavenisse werd enkel nog gevaarlijk via hoge ballen vanaf de zijkant, maar door goed verdedigen van de Smerdiek-defensie kwam het niet verder dan een aantal ongevaarlijke kopballen. In de 90e minuut viel dan eindelijk de 3-1 voor Smerdiek. De bal belande na een counter via de linkerkant van het veld bij Dennis Moerland die met een bekeken afstandsschot voor de beslissing zorgde.

Smerdiek speelde wederom een slechte eerste helft, maar wist deze week de achterstand eerder om te buigen in een voorsprong. Mede door het 1-1 gelijkspel van SPS tegen Kwadendamme ligt de titelstrijd in de 4e klasse B nog steeds open. ZSC ’62 is de eerste belager van SPS op slechts drie punten gevolgd door Apollo en Wemeldinge op 5 punten. Ook Smerdiek is niet kansloos in de titelstrijd, want met nog negen te spelen wedstrijden is het gat met SPS 6 punten.

Volgende week gaat Smerdiek op bezoek bij Waarde, dat in de tweede periode lang mee vocht voor de periodetitel. Eerder dit seizoen verloor Smerdiek de thuiswedstrijd met 1-3, dus ook komende zaterdag moet Smerdiek vol aan de bak om de drie punten mee terug naar huis te kunnen nemen.