80 jaar SV Smerdiek deel 9

In het kader van het tachtig jarig jubileum opnieuw een terugblik op de historie van de club. In deel 9 gaat het over de prestaties van de herenselectie begin jaren ’70.

In een eerder deel van deze serie is al geschreven dat Smerdiek vanaf de jaren ’60 sportief aan een opmars bezig was. Die zorgde er begin jaren ’70 voor dat Smerdiek in de regio definitief op de kaart werd gezet. 

In de eerste helft van de zeventiger jaren gooiden Smerdiek 1, Smerdiek 2, Smerdiek 3 en Smerdiek A-top (oudste jeugdelftal) namelijk hoge ogen. Smerdiek, WHS en Vosmeer waren in die jaren de toonaangevende clubs van het eiland Tholen.

In dit deel wordt er ingezoemd op de prestaties van de selectieteams van toen. In latere delen komen Smerdiek 3 en Smerdiek A apart aan bod.

Voor de jongere lezer is het wellicht van belang om eerst de competitiestructuur van die tijd toe te lichten. Tot en met het seizoen 1995/96 was deze namelijk geheel anders dan nu. Tot 1996 kende de voetbalbond regionale onderbonden (afdelingen). Het competitieniveau van de onderbonden was lager dan dat van de KNVB zelf. Smerdiek viel onder de Afdeling Noord-Brabant. Zowel de competities van de KNVB als die van de onderbonden waren onderverdeeld in verschillende niveaus.

Promotie vanuit de onderbond naar de “grote” KNVB was mogelijk door kampioen te worden op het hoogste niveau van de onderbond, te weten de eerste klasse van de afdeling. Men promoveerde dan naar het laagste niveau van de KNVB, namelijk de vierde klasse KNVB.

Vanaf 1971 werd deze onderverdeling ook toegepast bij de reserves. Voor die tijd speelden de reserves en de eerste elftallen in dezelfde competitiestructuur. 

Spelen in de “grote” KNVB was lange tijd alleen weggelegd voor maar een paar Thoolse clubs. En Smerdiek was daar in de jaren ’60 en ’70 één van. Smerdiek 1 was in 1960 kampioen geworden in de 1e klasse Afdeling Noord-Brabant en promoveerde toen naar de 4e klasse KNVB.


Smerdiek 1 kampioen in 1960 (bron: Zeeuws Dagblad van 19-4-1960).
achter v.l.n.r. Arie Schot, Rien Meerman, Kees v.d. Hoek, Toon Vroegop, Adrie v.d. Rhee, Leen van Driel
voor v.l.n.r. Kees Lindhout, Bertus Zwagemaker, doelman Steef Verjaal, Piet v.d. Hoek, Kees Hartog

Tien jaar later (in 1970) werd Smerdiek 1 opnieuw kampioen. Vanaf toen speelde het in de 3e klasse KNVB (vergelijkbaar met de huidige 2e klasse).
Smerdiek 1 kampioen in 1970.
achter v.l.n.r. trainer Cees v.d. Wijngaert, Leen van Driel, doelman Kees Bijl, Ko Stoutjesdijk, Jaap Moerland, Ad v.d. Hoek, Kees Nagelkerke
voor v.l.n.r. Leen Poot, Huib Knulst, Rinus v.d. Berge, invaller-doelman Jan Guiljam, Jaap Kloet, Kees v.d. Hoek


Smerdiek 1 seizoen 1970/71.
achter v.l.n.r. Huib Knulst, Wim Deurloo, Ko Stoutjesdijk, doelman Jos van Splunter, Koos v.d. Hoek, Dick Soomers, trainer Sjaak Schuurbiers
voor v.l.n.r. Jaap Moerland, Kees v.d. Hoek, Henny Zwagemaker, Wim Scherpenisse, Piet Bout, Piet van Dalen, Henk Stoutjesdijk


Smerdiek 1 seizoen 1971/72.
achter v.l.n.r. trainer Sjaak Schuurbiers, Leen Poot, Sjaak Moerland, Ko Stoutjesdijk, Wim Scherpenisse, doelman Jos van Splunter, Kees Nagelkerke, Dick Soomers, grensrechter Rien den Engelsman
voor v.l.n.r. Wim Deurloo, Kees Zwagemaker, Koos v.d. Hoek, Henny Zwagemaker, Piet Bout, Jaap Moerland

En ook op dat niveau speelde men een rol van betekenis. Want in de seizoenen 1972/1973 en 1973/1974 deden de blauw-zwarten zelfs tweemaal mee om promotie naar een nog hoger niveau. Helaas waren de twee behaalde derde plaatsen in de eindrangschikking hier niet voldoende voor.

Nadien heeft Smerdiek 1 deze klasseringen nooit meer overtroffen, zodat dit de twee beste seizoenen zijn van de hoofdmacht in de historie van de club.

De selectie bestond in die jaren uit spelers als doelman Jos van Splunter, Adrie van Hemert, Ad van den Hoek, Jaap Moerland, Sjaak Moerland, Kees Nagelkerke, aanvoerder Jaap Kloet, Wim Scherpenisse, Dick Soomers, Ko Stoutjesdijk, Adri de Viet en Henny Zwagemaker. De trainer was Sjaak Schuurbiers uit Bergen op Zoom.

Eindstand seizoen 1972/1973:

Eindstand seizoen 1973/1974:

Helaas is er bij de schrijver van dit stuk geen elftalfoto uit deze seizoenen bekend, wel een paar actiefoto’s:

In de jaren daarna werd er elk seizoen gestreden tegen degradatie. In 1980 viel uiteindelijk daadwerkelijk het doek. In 1987 degradeerde Smerdiek 1 zelfs terug naar de Afdeling Noord-Brabant. 

De terugloop van de prestaties sinds 1974 is o.a. te verklaren doordat een aantal sterkhouders een stap terug deden, zoals Kees van den Hoek, Huib Knulst, Piet Bout, Piet van Dalen, Ad van den Hoek, Jaap Kloet, Kees Nagelkerke en Jos van Splunter. En Ko Stoutjesdijk ging zijn geluk beproeven bij WHS en later in België.

Smerdiek 2
Het tweede elftal gooide in die jaren eveneens hoge ogen. In 1973 promoveerden de reserves vanuit de Afdeling Noord-Brabant naar de “grote” KNVB. En daarmee was Smerdiek 2 toen het hoogst spelende Thoolse reserveteam.

Er moesten daardoor wel verre reizen worden gemaakt bij uitwedstrijden, want men speelde toen tegen ploegen uit de Zuid-Hollandse eilanden en de regio Dordrecht. Bijvoorbeeld SSS (Klaaswaal), Stellendam, Groot Ammers, Nieuw-Lekkerland, SHO (Oud-Beijerland), Oranje Wit (Dordrecht), ASWH (Hendrik-Ido- Ambacht) en Groote Lindt.


Smerdiek 2 promoveert in 1973 (bron: Eendrachtbode van 30-8-1973).


Smerdiek 2 promoveert in 1973.
achter v.l.n.r. leider Piet v.d. Hoek, Leen Poot, Dré Soomers, Koos v.d. Hoek, Wim Deurloo, Kees Zwagemaker, Fred Snoep
voor v.l.n.r. Adrie van Splunter, Kees v.d. Hoek, doelman Jan Guiljam, Henk Stoutjesdijk, Jaap de Rijke


Smerdiek 2 seizoen 1974/75.
achter v.l.n.r. Johan van Houdt, Wim Vroegop Jzn., Ronnie Pleune, Jaap Kloet, Allie Weggemans, Piet van Dalen
voor v.l.n.r. Piet Kauffman, Rien Joppe, doelman Wim de Viet, Jaap o.d. Brouw, Jaap de Rijke

In 1985 degradeerde ook Smerdiek 2 terug naar het afdelingsvoetbal.

In de jaren ’80 waren de verhoudingen in het Thoolse voetbal behoorlijk gewijzigd. Net als Smerdiek had ook bij Vosmeer het verval ingezet. Vooral WHS en Tholense Boys waren toen de leidende clubs. En ook SPS en NOAD’67 kwamen opzetten.

(R. de Viet d.d. 2 juni 2021)