Zwak Smerdiek lijdt nederlaag tegen ZSC ‘62

Na de thuisnederlaag vorige week tegen Wemelding, kon Smerdiek zich afgelopen zaterdag revancheren tegen ZSC ’62. In de voorbereidingen op het seizoen was de ploeg uit Scharendijke kampioenskandidaat nummer 1, maar heeft tot nu toe de verwachtingen nog niet waar kunnen maken. De uitwedstrijd werd destijds met 0-1 gewonnen door een laat doelpunt van Dennis Moerland. Desondanks, stond ZSC ’62 bij aanvang van deze speelronde wel drie punten boven Smerdiek. Wil Smerdiek de aansluiting bij de bovenste ploegen behouden, moest het punten pakken tegen ZSC.

De basisopstelling kende slechts één wijziging ten op zichte van de wedstrijd tegen Wemeldinge: Sander Vroegop verving Aaron van den Hoek. Eduward de Rijke en Dennis Moerland worden, na blessures, komende weken weer op het wedstrijdformulier verwacht.

De beginfase van de wedstrijd ging gelijk op, maar na een minuut of 10 bleek wel dat ZSC ’62 de bovenliggende partij was. Smerdiek had vooral moeite met het doorschuiven van één van de centrale verdedigers, waardoor ZSC steeds met een mannetje meer op het middenveld kwam te staan. Hier had Smerdiek vaak geen antwoord op. Kansen kwamen er vooral voor ZSC ’62 en Smerdiek moest zich beperken tot tegenhouden en kon maar zelden gevaarlijk worden.

Het eerste doelpunt van ZSC ’62 kwam dan ook niet als een verrassing. Een afgeslagen aanval van Smerdiek werd razendsnel omgezet in een counter van ZSC’ 62. Na een één-tweetje werd het hart van de Smerdiek-defensie opengescheurd en kon Nicky van de Velde alleen op doelman Bahlke af en schoot de bal beheerst binnen.

Na de 0-1 ging ZSC ’62 rustig verder en Smerdiek kwam maar niet tot uitgespeelde kansen op een paar halve pogingen na. Net voor de rust kreeg ZSC ’62 een vrije trap op zo’n 25 meter van de goal. Uit alles bleek al dat de bal in één keer op goal zou gaan en vanwege de grote afstand werd er geen muur geplaatst. De vrije trap werd inderdaad direct op goal geschoten en werd ongelukkig getoucheerd door een Smerdiek-verdediger, waardoor doelman Bahlke volledig kansloos was: 0-2.

In de rust werd al snel duidelijk dat er bij iedereen 20 procent meer inzet en beleving moest zijn, wilden we terug in de wedstrijd komen. Verder werd de eerste wissel van de wedstrijd doorgevoerd. Niels Lindhout bleef in de kleedkamer achter en Kees Hage verving hem. Hage kwam in het centrum van de defensie te spelen, waardoor Eric van Haaften door schoof naar het middenveld en Julien Vermeulen naar de rechtshalfpositie verhuisde.

De eerste 15 minuten van de tweede helft leverde dit het gewenste resultaat op. Smerdiek begon meer te voetballen en werd gevaarlijker, maar kwam niet tot doelpunten. Na 20 minuten in de tweede helft werd er onzorgvuldig opgebouwd in de achterhoede bij Smerdiek, waarna ZSC ’62 via Robin Provoost razendsnel omschakelde en de 0-3 binnen werkte.

Dit doelpunt betekende de beslissing, want Smerdiek werd enkel via een aantal afstandsschoten van Andreas Vroegop nog gevaarlijk. De ruimtes werden steeds groter en de organisatie was volledig weg bij Smerdiek. In de slotfase maakte Nicky van de Velden er zelfs nog 0-4 van, maar maakte hierbij wel een duwfout die niet werd geconstateerd door de scheidsrechter.

Al met al een terechte nederlaag voor Smerdiek. Het ontbrak de ploeg aan kracht en creativiteit om het ZSC ’62 echt moeilijk te maken. Nu moet de focus op zaterdag 15 april, de laatste wedstrijd voor de tweede periode waar Smerdiek nacompetitie veilig kan stellen. Hiervoor moet de ploeg de 3 punten tegen Vosmeer op Sint-Maartensdijk houden.

Komende zaterdag kan in en tegen Wolfaartsdijk met een overwinning een goed gevoel gecreëerd worden voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Hier zal dan wel een hecht team moeten staan die vecht voor elke meter, want daar ontbrak het de afgelopen twee wedstrijden duidelijk aan.